- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Centurile mai multor orașe din România au fost blocaate duminică de transportatori
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Protestul organizat de transportatori și fermieri continuă să perturbe traficul în principalele orașe din România și în zonele înconjurătoare. Această acțiune vine în urma nemulțumirilor legate de accizele mari la motorină, prețurile la asigurările RCA, și alte schimbări legislative recente. Coloane de camioane și tractoare blochează centurile principalelor orașe, creând dificultăți semnificative în circulația rutieră.
Situația a fost agravată de faptul că nu s-a ajuns la un acord ferm cu Guvernul. Duminică dimineața, mai multe autocamioane au fost staționate în localitatea Afumați, pe DN 2, cu intenția de a se deplasa spre București în cursul zilei. O delegație a protestatarilor a fost prezentă la Ministerul Finanțelor pentru negocieri cu ministrul Marcel Boloș, începând cu ora 14:50.
Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a anunțat organizarea unor proteste în ianuarie, dar a precizat că nu este organizatorul protestelor actuale și nici nu a participat la întâlnirile cu Guvernul.
Pe lângă blocajele de trafic, fermierii au formulat o serie de revendicări adresate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, inclusiv acordarea subvențiilor APIA până la sfârșitul lunii februarie 2024 și compensarea pierderilor cauzate de importul cerealelor ieftine din Ucraina. Aceste solicitări includ acordarea unui ajutor de stat de minimum 60 euro/tonă comercializată.
Autoritatea de Supraveghere Financiară lucrează la un set de măsuri pentru reducerea RCA, în urma discuțiilor cu reprezentanții fermierilor și transportatorilor. Între timp, prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a discutat cu protestatarii din Afumați, dar până acum nu s-a ajuns la o soluție concretă care să pună capăt protestelor.
Protestele au început miercuri și au continuat pe parcursul weekendului, perturbând circulația pe multe dintre principalele șosele din țară. Guvernul, prin intermediul mai multor ministere, a încercat să negocieze cu reprezentanții protestatarilor, însă până acum aceste discuții nu au condus la o soluție satisfăcătoare pentru ambele părți. A fost stabilit un calendar de întâlniri punctuale pentru a soluționa aspectele discutate, dar rezultatele concrete sunt încă așteptate.